Att få behandling som gravid

Som gravid kvinna kan man drabbas av ett flertal olika problem som man kanske inte vanligtvis brukar lida av. Dessa kan gradvis eskalera och bli allt mer påtagligt ju längre in i graviditeten man kommer.

Kiropraktisk behandling är ett naturligt, icke medicinskt hälsounderhåll av ryggraden, diskar, närliggande nerver och dess bengeometri. Den innefattar konsten att justera felande leder, speciellt vid ryggraden, något som i sin tur reducerar stress och irritation av muskler och leder för att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att läka sig själv.

Är kiropraktik farligt under graviditet?

Det finns inga kända kontraindikationer för kiropraktisk vård under graviditeten. Alla kiropraktorer är utbildade att arbeta med gravida kvinnor. Att hjälpa kvinnor under graviditet eller de som önskar bli gravida till ett bättre välbefinnande är något som är rutin för de flesta kiropraktorer.

Det finns även de som specialiserar sig på att behandla kvinnor under- likväl som efter graviditet. De kommer att undvika hårt och direkt tryck på buken. Man kommer även att ge med på stretchövningar som kan utföras riskfritt under graviditeten.

Varför ska jag få behandling under graviditeten?

Under graviditeten finns det flera fysiologiska och endokrinologiska förändringar som uppstår för att förbereda kvinnans kropp för barnets utveckling.

Följande förändringar i kvinnokroppen kan orsaka felande ryggrad och leder:

  • Utstickande buk och högre svankning
  • Bäckenförändringar
  • Förändrad hållning

Så ser ryggraden ut som gravidAtt få en bra bäckenbalans och hållning under graviditeten är även det en viktig, kiropraktorer kan med fördel hjälpa dig uppnå bästa resultat vilket reducerar smärta och irritation på närliggande muskulatur.

Om bäckenet är förskjutet så kan det resultera i mindre plats för din bebis att röra sig på i magen. Detta problem kallas för “Intrauterine constraint” (Intrauterin begränsning). Ett felpositionerat bäcken kan även göra det svårt för bebisen att hitta den bästa positionen inför förlossningen. Detta kan medföra att hela förlossningsprocessen blir försvårad och mer krävande på både mamma och barn. I vissa fall minskar det även risken för att föda naturligt. Ett felande bäcken kan därför öka risken för en icke naturlig födsel med hjälp av kejsarsnitt.

Nervsystemet är vår huvudsakliga kommunikationsledning mellan de olika kroppsdelarna, detta inkluderar även vårt reproduktionssystemet. En korrekt ryggradsposition där tryck på nervsystemet uteblir är därmed väldigt viktigt även under graviditeten, så kroppen får möjlighet att arbeta så effektivt som möjligt.

Vilka är fördelarna med kiropraktisk behandling som gravid?

Kiropraktisk behandling kan tillföra en hel del fördelar under graviditeten.

Potentiella fördelar som du kan få vid kiropraktisk behandling som gravid inkluderar:

  • En överlag hälsosammare graviditet
  • Minskad illamåendekänsla
  • Reducerad förlossningstid
  • Avlastning av nacke, rygg och ledsmärtor
  • Minskad belastning på bäcken
  • Kontroll över foglossningen
  • Minska risken för kejsarsnitt

Fördelarna med kiropraktik när barnet ligger i säte

Larry Webster, grundaren till International Chiropractic Pediatric Association (ICPA), utvecklade en specifik kiropraktikanalys för att möjliggöra för kiropraktorer att skapa balans i den gravida kvinnans bäcken och minska otillbörlig stress på dennes livmoder och stödjande ledband. Detta kliniskt bevisat balanserade tillstånd i bäckenet möjliggör optimal positionering för bebisen. Tekniker är mest känd som “The Webster Technique”.

Att barnet ligger i säte är väldigt vanligt upp till den tredje trimestern. Barnmorskor brukar inte oroa sig alltför mycket över barnets position förrän runt vecka 35 då den bör börja fixera sig. Ungefär 4% av alla graviditeter resulterar i att bebisen föds i säte.

Tidningen “The Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics” rapporterade 2002 om en 82 procentig förändring av barnets position efter det att kvinnan blivit behandlad av en kiropraktor där Webster’s teknik använts. Likaså visade studien att man med fördel kan använda sig av tekniken så tidigt som i åttonde gravidmånaden om barnet ligger i säte.

De flesta kiropraktorer rekommenderar kontinuerlig behandling under graviditet för att förebygga smärta, men även för att barnet ska få så mycket plats som möjligt att utvecklas på.

Med ett balanserat bäcken skapar man en bättre möjlighet för barnet att positionera sig rätt inför födseln. Man kan även då lyckas eliminera den oro och ängslan som kan skapas av att barnet positionerar sig i sätesposition.

Optimal position inför födseln minskar även risken för en komplicerad förlossning, vilket i sin tur gör förlossningen enklare, snabbare och mindre smärtsam för både barnet och mamman.

Kiropraktorn om graviditet: Värt att tala om

Vi upplever att fler och fler kvinnor i fertil ålder väljer att uppsöka en kiropraktor under sin graviditet för att ta del av de förmåner en behandling kan ge. Många barnmorskor rekommenderar kiropraktisk behandling för de som upplever ovanligt mycket smärta och problem under sin graviditet.

Det är därför viktigt att du som gravid kvinna rådfrågar din barnmorska eller läkare om vilka typer av vård du kan få för att underlätta vid eventuell smärta eller annan symptom som barn i säte. Om de inte har någon bra koll på kiropraktik under graviditet så kan du be dem läsa på om detta, för att sedan kunna ge dig mer genomtänkta råd.

Viktigast av allt är att du själv letar upp olika typer av naturlig vård som ger dig de bästa förutsättningarna för en så smärtfri och enkel graviditet och förlossning som möjligt. Se även till att ha bra människor omkring dig som respekterar dina beslut och önskemål. Bra att veta är att det finns naturlig vård att tillgå som underlättar för både dig och barn under hela graviditeten.