En legitimerad kiropraktor är utbildad i konsten att behandla nervsystem, muskler och leder i kroppen för att underlätta uppbyggnaden av trasig vävnad så att kroppen och dess individuella delar kan återgå till sin normala funktion. Smärtor och krämpor i en viss del av kroppen kan i många fall härleda från en annan del. Vårt jobb som Kiropraktor i Gävle är att fastställa en diagnos, skapa en bra rehabilitering-/behandlingsplan, för att sedan inleda själva behandlingen som både motverkar och förebygger smärtorna.

Nedan hittar du ett par av alla de olika typer av smärtor som en kiropraktor behandlar, till varje besvär hittar du även en kortare beskrivning.

Lindra din huvudvärk

Huvudvärk

Att under lång tid lida av huvudvärk är inte normalt och du bör alltid boka tid för konsultation och undersökning hos kiropraktor, läkare eller hälsocentral. Forskning visar att upp till 80% av all huvudvärk orsakas av problem relaterade till nacken. Att vid akuta problem ta en värktablett är inget problem, men om problemet inte släpper efter som längst ett par dagar bör man se till att få en diagnos. Ett bultande huvud är inget man ska behöva lära sig leva med, utan det finns hopp i form av kiropraktisk behandling av nacken för att motverka besvären.

Ryggont och vad vi kan göra åt det

Olika typer av ryggproblem

Den typiske kiropraktors patienten söker vård för någon av alla de ryggbesvär vi människor förr eller senare i livet ofta drar på oss. Dessa besvär innefattar, men inte uteslutande:

Ryggvärk

Ryggvärk kan vara besvärligt, den kan komma helt utan förvarning eller infinna sig gradvis för att sedan öka efter tid.

De vanligaste symptomen för ont i ryggen är:

 • Stel och smärtsam korsrygg.
 • Smärtan är oftast värst på morgonen, samt när du sitter ned.
 • Smärtan är centrerad runt höft och ben.
 • Det känns ofta bättre att gå eller ligga ner.
 • Obalans eller en känsla av instabilitet i ryggen.

Det finns många orsaker till att du kan drabbas av akuta ryggsmärtor och problemen kan i vissa fall vara väldigt komplexa. Att anpassa behandlingarna efter just patientens behov är därmed väldigt viktigt, för att säkerställa att en genomtänkt behandlingsplan avsedd för just dig kan skapas.

Ett par vanliga orsaker till ryggvärk är:

 • Snöskottning.
 • Rökning.
 • Tunga lyft samt ommöblering hemma.
 • Dålig hållning.
 • Övervikt.
 • Dålig arbetsmiljö.
 • Felaktiga lyft samt överbelastning av ryggen.
 • Psykisk belastning.
 • Ärftlighet, ibland kan ryggvärk vara ärftligt.
 • Minskad fysisk aktivitet.

Många har ett inbyggt självskadebeteende som hjälper till att orsaka smärta i ryggen. Tänk dig själv att du har en relativt tjock plånbok och sitter sedan i bilen. TA UT PLÅNBOKEN! Du får en obalans i hela kroppen genom att ena sidan är aningen högre än den andra, och detta kan i sin tur ge långvariga problem om det inte korrigeras. En annan vanlig orsak är att ena benet är längre än det andra, detta kan ofta avhjälpas med ett extra inlägg i den ena skon då det vanligtvis handlar om 3-5 mm differens.

Orsaken till ryggskott

Ryggskott

Ryggskott är ett akut besvär av smärta i nedre ryggdelen/ländrygg. Problemet uppstår ofta i samband med tunga lyft. Orsaken till ryggskott är ofta snöskottning, grävning eller tunga lyft. Aktiviteter som ger ett högt tryck på nedre rygg kombinerat med ett vridmoment.

Ett exempel är “tjock-tv rygg”, detta är en person som drabbats av ryggskott efter att ha lyft en tjock-tv som tack och lov blir allt färre i dagens samhälle. Något jag stött på flertalet gånger under min tid som kiropraktor.

skadad disk mellan ryggradskotorna

Diskbråck

Diskbråck uppstår då disken mellan ryggradens kotor går sönder. Disken kan då deformeras och bukta utåt vilket i sin tur orsakar ett tryck på nervrötterna som går via ryggradskanalen och smärta kan då uppstå. Diskbråck uppstår oftast utan någon anledning. Vissa aktiviteter kan dock orsaka problem. Nedan går vi igenom ett par vanliga aktiviteter som kan vara orsaken till diskbråck:

 • Utför en onormal vridning av ryggen.
 • Tunga otympliga lyft.
 • Du kan ha böjt ryggen på ett olyckligt vis.

Många upplever smärta i olika delar av kroppen när de drabbats. Vanliga besvär vid diskbråck är: ont i ryggen, strålning av smärta som går ner i ett av benen, avdomning, värk i nacken, dålig känsel i benet/benen. Vanligt är även värk i armar samt att händerna kan uppleva stickningar, domningar och nedsatt känsel. Men det finns även människor som inte upplever några som helst symptom på smärta eller problem vid diskbråck.

Buktande och skadade diskar är vanligt förekommande hos vuxna och de opereras vanligtvis inte utan läker i de flesta fall av sig själv efter ett par månader. Läkarna väljer därmed endast att operera väldigt svåra typer av diskbråck. Därmed fokuserar oftast vi kiropraktorer endast på att lindra smärtan samt förebygga orsaken via information till patienten om vad som kan ha varit orsaken. Det är därför inte säkert att diskbråck ska kopplas med konstanta ryggsmärtor och eventuellt ischias.

Smärta i bröst akut

Bröstsmärtor

Ett problem som blir allt vanligare i det moderna Sverige är kontorsrelaterade arbetsskador likt bröstryggs-problem. Orsaken till de vanligast förekommande problemen kopplade till bröstryggen är:

 • Kontorsarbete, främst användningen av dator för att slutföra arbetsuppgifter.
 • Axlar i en rundad spänd position.
 • Framåtböjt huvud.
 • Spänningar i armarna under lång tid.

Symptomen för dessa typer av problem kan ofta förknippas med smärta i följande kroppsdelar:

 • Nacke
 • Axlar
 • Armar
 • Bröstet

Alla typer av bröstsmärta ska tas på fullaste allvar då dessa typer av smärta kan förknippas med hjärtproblem. Det är därför ytterst viktigt att du uppsöker läkare vid minsta antydan till hjärtproblem via bröstsmärtor. Att tänka på är dock att endast var femte patient som uppsöker läkarvård med anledning av att de har ont i bröstet har problem relaterade till hjärtat. Allt vanligare förekommande är att smärtan i bröstet har att göra med spända och irriterad muskulatur i bröstryggen alternativt dysfunktioner. Oro som kan drabba den som lider av smärta i bröstet ökar på så vis spänningarna i bröstryggsmuskulaturen vilket i sin tur förstärker smärtan i bröstet och en ond cirkel har skapats.

Denna typ av problem är något av de vanligast förekommande hos oss på Kiropraktor Gävle.

behandla under graviditet

Smärtlindring graviditet

Bäckenbesvär är vanligt för kvinnor i fertil ålder som genomgår en graviditet. Detta är bara ett av de flertal problem som gravida kvinnor kan behöva utstå under en full graviditet. Då detta är en stor kategori med komplexa problem för just kvinnor under graviditet har vi skapat en sida avsedd för just detta. Om ni vill veta mer kan ni läsa här om det här: Kiropraktik som gravid – Smärtlindring och förebyggande.

nackproblem

Nackbesvär

Besvär i nacken kan orsaka stor smärta. Det kan många gånger räcka med en liten förvridning av nacken för att problem skall uppdagas. Med hjälp av väl utarbetad plan kan man i de flesta fall både lindra och förebygga nya nackbesvär. Några av problem med nacken vi behandlar kan du läsa om nedan.

Nackspärr

Kanske en av de vanligare problem personer upplever när det kommer till nacken är just nackspärr. Det kan räcka med en liten felrörelse av nacken för att nackhalsen ska låsa sig och smärtan kan ofta upplevas som stark vid minsta lilla rörelse av nacken åt det ena eller andra hållet. Det finns ett par olika saker som kan orsaka nackspärr:

 • Fysiskt arbete, ofta tungt arbete där nack- och axelmusklerna blir överbelastade.
 • Dålig sittställning, om du sitter i en dålig position.
 • Sovit konstigt, försök att inte sova med en för hög kudde eller i en dålig position.
 • Drag, ett öppet fönster hemma kan räcka, men även vanligt förekommande vid nedvevad ruta på bilen.

Vanligaste symptomen för nackspärr är smärta vid vridmoment eller att du i vissa fall inte kan röra huvudet alls. Huvudvärk och en strålande smärta som går ända ner i axlar samt rygg.

huvudets rörelse vid whiplashskada

Whiplash

Whiplash även kallad pisksnärtskada på svenska orsakas av en kraftig översträckning av nackens mjuka delar. Vanligast förekommande i bilolyckor då huvudet åker framåt-bakåt-framåt likt en snärt med en piska.

Behandling av whiplash är väldigt komplext och en noggrann förundersökning till vad som orsakat skadan är nödvändig. Ibland krävs det även att man tar ta en röntgen för att få en uppfattning om hur stor skadan är, för att på bästa sätt kunna hitta en bra behandlings och rehabiliteringsform.

Om bedömning av oss görs att skadan kan rehabiliteras med hjälp av en kiropraktisk behandling så görs detta väldigt varsamt för att inte orsaka irritation på övrig vävnad. Resultatet man kan uppnå om en sådan typ av behandling är aktuell kan vara mycket goda och skyndar på återuppbyggnaden av trasig vävnad samt lindrar smärta orsakad av whiplashskadan.

Muskel- och ledbesvär

Ledvärk och besvär med kroppens muskulatur är ofta vanligt och vi kan vid de flesta tillfället hitta ett bra tillvägagångssätt att både behandla och underlätta patientens problem.

axelns olika smärtpunkter

Skulderblads- och axelsmärta

Vanligast orsakas smärta runt skulderbladen av skada eller långt gången överbelastning. När du rör armarna så är det väldigt viktigt att skulderbladets ställning och stödmuskulatur är intakt och på inte något sätt ur position.

Smärta i axel och skulderblad kan oftast förknippas med ensidiga arbetsmoment som gör att armarna hålls ut från kroppen. Detta ger en position med rundade och framåtböjda axlar, som i sin tur gör att senorna till kulleden i axeln blir utsträckta och överbelastade. Inte ovanligt är då att senorna och lederna i axeln drabbas av inflammation och onormalt slitage.

Frusen axel

Att man får en frusen axel kallas det när man drabbas av inflammation i axelledens ledkapsel. Många gånger inträffar detta efter långt gångna axelproblem eller mer spontant vid överarms- och handledsfrakturer. När axeln fryser kan det vara väldigt smärtsamt till en början, normalt sätt så avtar det efter att man behandlats ett tag. Armen och axelns rörlighet kan ofta bli kraftigt nedsatt och det kan ta en period på 1-2 år innan full rörlighet återfås.

Impingementsyndrom

Impingement kallas även för simmaraxel eller kastaraxel och orsakas vanligtvis av att senorna kring rotatorkuffen blir impingerade när de passerar axelleden. Det kan komma efter en sträckning av senan, eller gradvis öka till följd av fortsatt överansträngning.

Vanliga symptom för impingementsyndrom är:

 • Svårt att lyfta armarna över huvudet, speciellt över 90 grader.
 • Smärta om du sover på armen under natten.
 • Stel axelled.
 • Mild smärta även vid vila.
 • Akut smärta vid lyft eller när du sträcker dig.
 • Smärta vid utövning av överarmssporter som simning och handboll.
 • Krämpor som strålar från framsidan av axeln till sidan av armen.
 • Svullen och varm muskulatur kring området.

Vi behandlar impingement genom att både behandla det ömmande området, men fokus kommer vara att behandla de leder och muskler där funktionsnedsättning uppstår. Bli därför inte fundersam när kiropraktorn börjar behandla de kringliggande områdenas neuromuskulär funktion från till exempel nacke, nyckelben, rygg och skuldror.

Överbelastad axel

Överbelastningsskador uppkommer efter långvarig fysisk enformig rörelse. Väldigt vanligt att de inträffar på arbetsplatsen, och det är då extra viktigt att skapa variationer av ensidiga rörelser som är kraftigt återkommande under arbetsdagen för att minska risken för skador. För att minimera risken för belastningsskador kan du göra följande:

 • Ta en kort paus på 15-20 sekunder med jämna mellanrum.
 • Skapa nya varianter av de ensidiga rörelserna.
 • Slappna av i muskulaturen emellanåt.
 • Göra typiska veva med armarna rörelser för att öka blodtillförseln.
 • Byt arbetsställning.

Detta är de förebyggande åtgärder du kan ta själv. Det vi kan hjälpa dig med är att frigöra spänningar och påskynda reparationsprocessen hos skadad vävnad.

Områden för smärta i nedre delen av kroppen

Problem i nedre delen av kroppen

Det finns olika typer av problem som drabbar den nedre delen av kroppen, höft, knä, fot och ben. Orsakerna kan ofta vara många medans behandlingssättet är väldigt enkelt. Behandla smärtområdet för att öka blodtillförseln och förse vävnaden kring skadorna optimal plats att reparera sig själv på.

upplyst höft

Problem med höft

Orsakerna till höftproblem är många och vanligt förekommande är funktionsstörningar i bäcken, korsrygg, höftleden samt uppluckring av bäcken vid graviditet.

För att våra kiropraktorer ska kunna genomföra en så effektiv behandling som möjligt krävs att de noggrant studerar leder och muskler kring närområdet. Det kan även vara så att det ena benet är längre än det andra vilket i sin tur skapar obalans kring höft och rygg då ena sidan belastas i högre utsträckning. Denna typ av problem behandlas efter diagnos av kiropraktor och kan även inkludera rehabilitering för att återfå normal funktion på så snabbt och effektivt som möjligt.

knäskadornas vanliga område

Knäproblem

Hos de med knäproblem är oftast grunden till att de drabbas överbelastning av benmusklerna eller de muskelfästen som finns runt knät. Det kan även bero på artros, försämrade neuromuskulära funktioner, korsbandsskada, meniskbesvär samt brosk i knäskålen. En legitimerad kiropraktor kommer då kartlägga smärtan för att hitta orsaken och behandlingsområde.

idrottsrelaterade skador

Idrottsskador

Som aktiv idrottare krävs inte bara god fysik och energi, du behöver även en bra upplagd plan för förebyggande av olika relevanta skador som ofta förekommer vid överbelastning inom den sport du utövar. Likt problemet med golfarmbåge och tennisarmbåge ovan kan dessa förebyggas genom kontinuerliga besök hos både kiropraktor och naprapat i gävle.

Ibland spelar inte förebyggande behandling någon roll, då du som idrottar emellanåt råkar ut för en akut skada vid tackling, överbelastning, stukning, fall eller överdrivet ensidiga övningar. Vi behandlar vanligtvis många olika idrottsskador relaterade till hockey och fotboll då Gävle är en fotbolls- och hockeytokig stad.

armbåge

Problem med armbågen

Smärta som härstammar från armbågen kan bero på olika saker, de har även ett par olika namn beroende på vart smärtan sitter. Det finns golfarmbåge då orsaken är en inflammation i senfästet på armbågens insida, även så finns tennisarm där man syftar på senfästet på utsidan av armbågen. Precis som dessa namn beskriver så uppstår ofta denna typen av skada vid fysiska aktiviteter som golf, tennis och mindre fysiska aktiviteter som musarm får man via kontorsarbete. Därmed behöver inte sportaktiviteter vara orsaken alla gånger då vissa får det via trädgårds- och kontorsarbete. Vanligast är ändå att detta fenomen orsakas av en idrottsskada.

Lätt i huvudet pga obalans

Yrsel

Yrsel kan drabba alla, oavsett ålder. Vanliga känslor och symptom vid yrsel är:

 • Instabilitet
 • Vinglighet
 • Ostadig känsla
 • Svajande känsla
 • Mörknar för ögonen

För att din kropp på ett effektivt sätt ska kunna hålla balansen krävs nödvändig information från såväl ögon som balansorgan, muskler, leder, framförallt de som sitter i nacken hjälper balanssinnet. Vid behandling av yrsel inleder vi med en genomgående kontroll och diagnosering. Därefter behandlas de neurologiska delar där funktionsnedsättning orsakar din kropps dåliga balans.

Avslutningsord

Det finns alltid väldigt mycket man kan göra själv för att underlätta i vardagen. Du bör redan innan du känner att du behöver gå till kiropraktor för att reparera skada ta kontakten. Bygg ett förtroende under lång tid med kontinuerliga behandlingar för att både förebygga och lindra de smärtor och stela leder som uppstår. På så sätt kan du vid minsta aning till skada kontakta din kiropraktor för att brainstorma hur du ska kunna minska belastning på berörda leder, muskler och senor. Därmed kräver inte alla problem ett besök. Men det är alltid värt att tala igenom problemen och få en professionell diagnos från en legitimerad kiropraktor.

Skickaclear